Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Στις 22 Δεκεμβρίου 1992 καθιερώθηκε επισήμως, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Παγκόσμια Ημέρα για το νερό. Μάλιστα, ως Παγκόσμια Ημέρα ορίστηκε η 22η Μαρτίου και φέτος είναι εστιασμένη στην πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους χωρίς διακρίσεις (Leaving No one Behind).
Άπαντες θεωρούμε αυτονόητη την άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του βασικότερου αγαθού επιβίωσης. Τα στοιχεία του ΟΗΕ αντικατοπτρίζουν την «πικρή» πραγματικότητα: Τουλάχιστον 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στο σπίτι τους.
Την ίδια ώρα, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έρχονται αντιμέτωπα με σημαντική έλλειψη νερού για περισσότερο από έναν μήνα τον χρόνο. 
Συνεπώς, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε φύσεως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Σε αυτό το μήκος κύματος, η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2019 είναι εστιασμένη στην άμεση κι εύκολη πρόσβαση στο νερό για όλους, βασιζόμενο και στον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 6 ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030.
Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑ ΝΕΣΤΟΥ έχει ως αποστολή να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους καθώς εδώ και χρόνια έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο της την πρόσβαση σε καθαρό και ποιοτικό νερό για όλους ανεξαρτήτως κριτηρίων. 
Όμως, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, η ΔΕΥΑ ΝΕΣΤΟΥ πραγματοποιεί ελέγχους όλο τον χρόνο μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. 
Εν συνεχεία, τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.
Το νερό είναι ζωή και έχει προτεραιότητα. Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.