Προς αποκατάσταση της αλήθειας για την διακοπή του έργου «Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Κεραμωτής και Χαϊδευτού του ΔΔ Κεραμωτής»

Το παραπάνω έργο είναι προϋπολογισμού 3.912.129,91€ και περιλαμβάνει την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των εν λόγω οικισμών.
Στις 24/2/2015 υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου διάρκειας 18 μηνών.
Έως τώρα έχουν υποβληθεί 11 λογαριασμοί για εργασίες και υλικά ύψους 2.644.522,10€ που αντιστοιχεί στο 76,8% του συνόλου του έργου.
Ο ανάδοχος εργολάβος έχει εισπράξει από το κράτος έως σήμερα και τον 7ο λογαριασμό με σύνολο εργασιών και υλικών 1.264.018,81€.
Στις 30/03/2017 η ανάδοχος εταιρεία INTRAKAT,υπέβαλε Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών λόγω μη πληρωμής του 8ου και 9ου λογαριασμού από το κράτος ύψους 655.496,43€ για τους οποίους έχει λήξει το 2μηνο μέσα στο οποίο θα έπρεπε να είχε πληρωθεί.
Ζητώντας παράλληλα από τον Δήμο (Δ.Ε.Υ.Α.Ν.) ημερήσια αποζημίωση 4000ευρώ.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. στις 3/4/2017 απέστειλε στο Υπουργείο το αίτημα της αναδόχου (INTRAKAT) προς ενημέρωση και παρακάλεσε για τις άμεσες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης και να αποκατασταθεί η ομαλή κατανομή προκειμένου να πληρωθούν οι πιστοποιημένοι λογαριασμοί.
 
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα αλλά τουλάχιστον σε διάστημα πέρα των 2 μηνών. 
Αυτό έχει σαν συνέπεια ότι για το ελάχιστο χρονικό διάστημα αυτών των 3 μηνών η ΔΕΥΑΝ θα κληθεί να αποζημιώσει τον ανάδοχο (INTRAKAT) με το ποσό των 360.000,00€ τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν από δημοτικά έσοδα δηλαδή από έσοδα των πολιτών, χωρίς να έχει καμία ευθύνη ο Δήμος.  
 Παράλληλα η ίδια εταιρεία που είναι ανάδοχος στο έργο «Αγωγοί εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου λυμάτων Χρυσοχωρίου, Γραβούνας, Ερατεινού με σύστημα αναρρόφησης» συνολικού προϋπολογισμού 5.687.841,42€ αφού ολοκλήρωσε το οικονομικό αντικείμενο της (ΕΣΠΑ 2007-2013) διεκδικεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. με την ίδια τακτική θετικές ζημιές ποσού 1.182.092,53€. Για το συγκεκριμένο θέμα η ΔΕΥΑΝ παραβρέθηκε στο Συμβούλιο Τεχνικών Έργων στην Αθήνα με νομικούς της προκειμένου να αντικρούσει αυτή την παράλογη απαίτηση, η οριστική όμως λύση θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων . Για τις παραπάνω ενέργειες ενημερώθηκε ο ίδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης. 
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έλεγξαν και απέστειλαν τους λογαριασμούς στο Υπουργείο προς πληρωμή άμεσα ώστε να μη δημιουργηθεί κενό χρηματοδότησης στο έργο. 
Η μη πληρωμή τους όμως οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία του κράτους, κάτι που έχει γίνει σχεδόν σε όλα τα έργα πανελλαδικά τα οποία μεταφέρθηκαν από το 2016 ενόψει και της αξιολόγησης.
Η διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι:
  • Ο οικισμός της Κεραμωτής αποτελεί τουριστικό θέρετρο του Δήμου Νέστου μέσω του οποίου διακινείται το 90% της τουριστικής κίνησης στο νησί της Θάσου και με πληρότητα να αγγίζει τους θερινούς μήνες το 100% στα τουριστικά καταλύματα της Κεραμωτής.
  • Το γεγονός διακοπής των εργασιών από την εταιρεία με σκαμμένους δρόμους από τους οποίους γίνεται και η πρόσβαση των οχημάτων βαρέων και μη στα πλοία της γραμμής για Θάσο αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, των επισκεπτών αλλά και την δεδομένη οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών του τόπου.
  • Επειδή η ανάδοχος εταιρεία (INTRAKAT) έχει εκτελέσει μέχρι σήμερα το 76,8% του έργου δεν δικαιούται αποζημίωση λόγω της διάλυσης της σύμβασης 
  • Για το ελάχιστο χρονικό διάστημα 3 μηνών η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. θα κληθεί να αποζημιώσει τον ανάδοχο με το ποσό 360.000,00€ τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν από δημοτικά έσοδα
 
Με  ομόφωνη απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. αποφάσισε στις 7/4/2017 την οριστική διακοπή των εργασιών του έργου καθώς και  βάσει του Ν.4412/2016 να προχωρήσει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αναδόχου για το υπόλοιπο τεχνικό και οικονομικό κομμάτι του έργου ύψους 795.404,76€.
 
Ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου άμεσα να συνεχιστεί το έργο και να μην υποχρεωθεί να πληρώσει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. αυτό το υπέρογκο ποσό.
Σε κάθε περίπτωση δίνεται η διαβεβαίωση σε πολίτες- επαγγελματίες της Κεραμωτής ότι αν χρειαστεί θα αναλάβει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. με δικά της έσοδα την αποκατάσταση- ασφαλτόστρωση των δρόμων της Κεραμωτής.
 
Από το Γραφείο Τύπου
20/4/217